När den indiska restaurangen Namaste slog upp portarna år 2014 var de ensamma om att servera indisk mat i Gävle. Sedan dess har två till restauranger med inspiration från det indiska köket öppnat. Snart slår portarna upp för den fjärde. I likhet med Namaste så kommer den ligga på söder men konceptet blir något annorlunda. 

I mars förväntas Gävles fjärde indiska restaurang öppna. På menyn kommer det finnas klassiska indiska rätter men även med ett inslag av spansk tapas. Lokalen (Kaserngatan 65) har under ett par år haft tre olika restauranger utan att någon lyckats etablera sig tillräckligt. En restaurang som däremot lyckats är Namaste som bjudit på indisk mat sedan 2014. Delägarna av den nya indiska restaurangen var även med och startade upp Namaste och har därmed med sig erfarenheter och kunskap från den tiden. Men Dulal Roy, som ska driva restauranger med sin fru Kakali  Das, berättar för Gefle Dagblad att konceptet kommer bli annorlunda.

”Vi tycker inte att det här konceptet finns i Gävle. Det finns indiska restauranger men det finns inte med tapastouch”

Menyn kommer till stor del bestå av smårätter med tydliga spanska inslag. Inte helt oväntat då Dulal Roy tidigare arbetat som köksmästare på en spansk restaurang.

Inte oväntat med fler restauranger och indisk inriktning

Överlag äts det allt mer ute på restaurang vilket är en förutsättning för att allt fler restauranger ska lyckas etablera sig. Till Gefle Dagblad berättar Richard Tellström (docent i måltidskunskap) att man idag i genomsnitt lägger 3,5% av sin inkomst på restaurangbesök. Det är en kraftig ökning mot 80-talet då nivån låg på 1,5%.

Att det just är indisk restaurang med ett unikt koncept som öppnas är inte heller en slump. Enligt Tellström efterfrågas just speciella inriktningar. Det som efterfrågas är mat som ”upplevelse” och gärna med nya koncept.

Ser man till etniska koncept så går detta något i cykler. Just nu är det indisk mat och mat från mellanöstern som Gävleborna prioriterar. De grekiska restaurangerna har däremot lagt ner och även det italienska köket har fått stå tillbaka något för andra inriktningar.