För någon vecka sedan blev det officiellt att företaget Northvolt planerar att bygga en ny batterianläggning i Norden. Än så länge är det ca 20 kommuner som kan vara aktuella för den nya fabriken – en är Gävle kommun. Om fabriken skulle byggas här skulle det kunna innebära upp till 3000 nya jobb, rapporterar Gefle Dagblad. 

Företaget Norhvolt har som målsättning att investera i en batterifabrik någonstans i Norden. Enligt Gefle Dagblad kommer den ”troligen” hamna i Sverige och det finns en chans att det blir i Gävle. För tillfället är det ca 20 olika kommuner i Norden som fortfarande är aktuella för företagets investering.

I en intervju till tidningen berättar Johan Tunholt att Gävle borde ha goda möjligheter att få fabriken:

”Det här är jätteintressant för oss naturligtvis och min uppfattning är att vårt logistiska läge med bland annat europavägar och hamn borde vara intressant” säger han till tidningen.

Men det är mer än bara god logistik som krävs för etableringen. Företaget har en gedigen kravlista som kommunen behöver besvara innan företaget kan ta beslut om var fabriken ska anläggas. Bland annat vill de ha tillgång till fossilfri el och 50 hektar industrimark.

Kort efter att Northvolt lämnat in frågor till kommunen har kommunen visat ett tydligt intresse för att fabriken ska anläggas här. De menar att fabriken skulle kunna placeras på södra sidan om E4:an, d.v.s. på andra sidan mot Hemlingby Köpcentrum. Även kravet på el har kommunen börjat arbeta med.

”Vi behöver föra en dialog med Vattenfall och Gävle Energi om hur mycket el vi har möjlighet att leda fram till tomtgränsen” säger Tunholt.

Kan skapa tusentals arbetstillfällen

På själva fabriken förväntas 2000-3000 personer anställas men kommunen beräknar att antalet arbetstillfällen kommer att öka betydligt mer än så. Med en så stor anläggning växer alltid underleverantörer och tjänsteföretag i närheten. En gissning är att denna batterifabrik skulle kunna generera upp till 10 000 nya arbeten i staden. Det skulle i så fall innebära förutsättningar för att Gävle skulle kunna lämna platsen som en av Sveriges kommuner med högst arbetslöshet. Förra året låg den på 11,7% vilket var betydligt högre än medel i landet.

Utöver Gävle konkurrerar bland annat Boden, Växjö och Oskarshamn om dessa tusentals arbetstillfällen. Under sommaren 2017 beräknas information lämnas från företaget gällande var de kommer att bygga. Byggnationen kommer att påbörjas 2018 och förväntas vara klar 2020.